Makaleler
Halil KURT
Halil KURT
İş Güvenliği Uzmanı
1 Temmuz 2020

İşyerlerinde Elektrikli Cihazlardan Çıkan Yangınlara Müdahale


Beğen ya da Paylaş:

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında elektrikli cihazlardan çıkabilecek yangınlara karşı önlemler alınmalıdır. İşyerleri kısım kısım veya tamamen tehlike sınıflandırılması yapılmalıdır. İşyerleri tehlike sınıflandırması açısından; Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılır. Fakat bazı işletmelerde bazı kısımlar az tehlikeli (ofis, arşiv ve muhasebe kısımları vb.) bazı kısımlar tehlikeli ya da çok tehlikeli (üretim alanları, işleme ve montaj) alanlar olabilir. Bu ve bunun gibi işyerlerinde tehlike kısımlarına göre ek veya ekstra fazla önlemler alınabilir.

Üretim amaçlı cihazların, makinelerin bulunduğu alanlarda elektrikli cihazlardan yangın çıkma riski artmaktadır. Bunun gibi durumlarda elektrikli cihazların periyodik bakımları çok önem arz etmektedir. Bu bakım ve kontroller için, mutlaka yetkili kişi ve kurumlardan hizmet alınmalıdır. Yangın çıkma ihtimalini en aza indirgeyebilmek için elektrikli cihazlar kullanma kılavuzuna ve ilgili talimatlara uyarak kullanılmalıdır. Cihazlara zarar verilmemeli, kullanım sonunda temizlikleri yapılarak güç devresi kesilmeli, cihazın fişi çekilmelidir. Makinelerin de bir çalışma haddi olduğu ve zaman zaman dinlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Elektrikli cihazlardan kaynaklı yangınlar çıkması durumunda çalışma ortamındaki ana güç kaynağından şalterleri (ana elektrik panosu) kapamak suretiyle ilk müdahale yapılmalıdır. Daha sonra yangın söndürme cihazları ile kendimizi güvenceye alacak bir mesafeden yangının kaynağına doğru müdahale edip, yangın söndürücü kullanma talimatına uyarak müdahale yapılmalı ve yangın söndürmeye çalışılmalıdır.

Yangın ile ilk çıkış safhasında karşılaşınca, söndürme cihazları ile müdahale edip, söndürme yapılabilir. Ancak yangın çok fazla büyümüş ve 30, 40 metrekarelik bir alana yayılmış ise artık yangın söndürme cihazları ile müdahale edip yangını söndürme şansımız kalmamış olabilir. Böyle bir durum hissettiğimiz an hemen o ortamı terk etmeli ve diğer kişilerin de tahliye etmesini sağlamalıyız. İşletmelerin önceden belirlenmiş acil buluşma noktasına herkesin intikal etmesini sağlamalı ve bu noktada yapılacak sayım ile eksik varsa kim olduğu ve en son nerede görüldüğü öğrenilip, yetkili müdahale ekiplerine bildirilmesini sağlamalıyız.

İşyerlerinde Elektrikli Cihazlardan Çıkan Yangınlara Müdahale