- Açık alanı ve bahçesi bulunan işletmeler ilk olarak müşterileri açık alana kabul etmeli
- Tüm işletmeler, alacağı tedbirleri, temizlik/ hijyen uygulamalarını içeren işletme içi salgın tedbir planı hazırlamalı
Masalar arası mesafe 1,5 metre
- Sıra oluşabilecek yerlerde 1,5 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalı
- Masalar arası 1,5 metre yan yana sandalyeler arası 60 cm olmalı, masalarda karşılıklı oturulmalı
- İçeri alınacak müşteri sayısı belirlenmeli ve işletme girişine görünecek şekilde asılmalı
- İşletme girişinde çalışanlarda dahil temassız dijital termometre ile ateşleri ölçülmeli (38 derece üstü en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmeli)
Yeme-içme faaliyeti dışında maske zorunluluğu
- Müşteriler içeri maskeli olarak alınmalı, maske talep eden müşteriye maske verilmeli
- Çay, kahve, su sebilleri gibi araçlar kullanıma kapatılmalı, gerekirse servis elemanı aracılığıyla servis yapılmalı
Restoranlarda her masada el antiseptiği dönemi
- Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmalı
- Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra silinerek uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanır. Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılmalı. Masa örtüleri her misafir kullanımı sonrasında değiştirilmeli
- Kullanılacak metal çatal, kaşık, bıçaklar gerekli hijyen şartlarında temizlendikten sonra hijyen şartlarında kapalı ortamlarda muhafaza edilerek el değmeden müşteriye sunulmalı
- İşletmeni kapalı alanlarındaki çocuklara ayrılmış oyun odası gibi alanlar kapalı tutulacak olup, işletmelerin açık alanlarındaki çocuk oyun grupları (salıncak, kaydırak vb.) periyodik olarak temizlenmek şartı ile kullanılır.
- Mümkün olduğunca temassız ödeme alınmalı. Temaslı pos cihazı kullanılması halinde, her kullanımdan sonra cihazın temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmalı
- Kasada ödeme alan personel maske veya siperlik kullanacaktır. Kasa önünde sıra beklerken durulması gereken yerlere, müşterilerin aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretlemesi yapılmalı. Ödeme noktalarında dezenfektan bulundurulmalı
- Valeler her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ellerini dezenfekte etmeli, maskesiz araca binmemelidir. Araçta temas edilen yerler dezenfekte edildikten sonra müşteriye teslim edilmelidir.
Tuvaletlerde el kurutma fanları kullanılmayacak !!
- Tuvaletlerde el kurutma fanları kullanılmamalı
Vantilatörler kullanılmayacak !!
- Vantilatör kullanılmamalı, klimalar %100 dışardan temiz hava alacak şekilde çalıştırılmalı, doğal havalandırma tercih edilmeli
Restoran personeline Covid 19 eğitimi
- Personelin düzenli sağlık kontrolü yapılmalı, birlikte yaşadığı kişilerin Covid 19 açısından izlenebilmesi için personelden periyodik bilgi alınmalı
- Tüm personele salgın ve hijyen konusunda özel eğitim verilmesi sağlanmalı